یکی از سوالاتی که افراد در هنگام خرید دام زنده و گوسفند زنده برایشان مطرح است تشخیص وزن گوسفند زنده است. چراکه برخی از افراد سودجو برای بالا بردن وزن دام به آن سنگ نمک می خورانند تا دام مجبور به خوردن آب بیشتری شود با این کار دام وزنی کاذب می گیرد .
معمولا دام زنده را برای دو منظور خریداری می کنند یکی ذبح و قربانی و دیگری پرواربندی آن که وزن گوسفند در هنگام خرید برای ذبح بیشتر مورد توجه است.اگر شما قصد خرید گوسفند به منظور پروش و سپس فروش برای ذبح را دارید بهتر است یک گوسفند که تازه به بلوغ رسیده خریداری کنید و تا 15 ماهگی با دادن یک تغذیه مناسب آن را به وزنی ایده ال برسانید.
گوشت دام زنده ای که در مراتع به چرا رفته باشد دارای خاص بیشتری به دام هایی است که در شهرها ر اتاق های تاریک نگهداری می شوند.تغذیه دام ها در مراتع علوفه طبیعی است اما در شهر برخی افراد سودجو به دام ها کاغذ و روزنامه به جای علوفه داده می شود.
گوسفندی که قصد خرید آن را دارید باید حتما از مکانی معتبر خریداری کنید تا مطمئن باشید که از هم تغذیه ای مناسب داشته و هم در مکانی بهداشتی نگهداری می شود و دارای بیماری های دامی نیست.خرید از مجموعه ای معتبر به شما این اطمینان را می دهد که دام خریداری شده توسط شما هیچگونه بیماری ندارد.
روش های تشخیص وزن گوسفند زنده
1- لمس ستون فقرات
با توجه به قابل لمس بودن یا نبودن لمس ستون فقرات می توان فهمید گوسفند زنده شما وزن واقعی دارد یا نه؟
2- نژاد گوسفند
گوسفندان با توجه به نژاد دارای یک وزن مخصوص هستند که می توانید با توجه به میانگین وزنی آن نژاد متوجه لاغر یا چاقی دام شوید.در میان نژاد ها نیز وزن گوسفند زنده با توجه به اینکه به بلوغ رسیده یا نه و اینکه نر یا ماده باشد متغیر است.
گوشت خالص حاصل از ذبح گوسفند با توجه به نژاد آن می تواند متغیر باشد ، گوسفند با نژاد افشاری و مغانی دارای گوشت بیشتری است.تقریبا می توان گفت که 50 درصد از وزن یک دام را گوشت آن تشکیل می دهد.
عوامل موثر در کاهش وزن دام:
1- کیفیت جیره غذایی و خوراک دام
اگر علوفه کیفیت پایینی داشته باشد و یا فاسد شده باشد دام میلی به خوردن آن ندارد چرا که هضم چنین ماده غذایی برای دام بسیار سخت است.
2- تهویه و محل نگهداری و تغذیه دام ها
تهویه مناسب به دلیل اینکه اگر محل نگهداری دام ها خیلی سرد و گرم باشد باعث کاهش اشتها دام می شود. کوچک بودن آخور باعث ازدحام دام ها در هنگام غذا خوردن می شود.محل نگهداری دام زنده باید همیشه تمیز باشد.
3-زخم دهان دام
این زخم می تواند بر اثر بیماری تب برفکی و اکتیمای اورف گوسفندی باشد و این مانع خوردن درست جیره می شود.
4-آلوده شدن دام به بیماری اسیدوز
در اثر تغییر جیره غذایی و یا خوردن بیش از حد دانه غلات باعث ایجاد این بیماری می شود.برای درمان این بیماری با تزریق ویتامین B و دادن روغن بادام و جبران آب از دست رفته می توان درمان کرد.
عوامل موثر در افزایش وزن دام :
1- پودر اشتها آور اپتونیک
2- پودر اشتها آور آپیتان
علوفه دام باید در محیطی مناسب به دور از رطوبت و نور مستقیم آفتاب قرار بگیرد.بقیه مواد غذایی دام ها بسته به اینکه چه چیزی هستند باید نگهداری شوند.
یک دامدار باید بتواند نیاز مشتری خود را تشخیص دهد و با توجه به نیاز آن دام را ارائه کند برای مثلا برخی دام زنده را برای استفاده از شیر ان برای تولید لبنیات خریداری می کنند .
نکته دیگری که یک مجموعه فروش دام زنده می تواند داشته باشد اعزام قصاب حرفه ای به محل می باشد.یک قصاب باید بتواند در مدت زمان کوتاهی پوست دام را بکند و گوشت ها تکه تکه کند و تحویل مشتری دهد.
از عوامل مهمی که خریدار دام زنده در هنگام خرید دام زنده به آن توجه می کند قیمت گوسفند زنده است.گوسفند زنده در 6ماه اول سال کاهش پیدا می کند چون در این فصل تولید مثل زیاد است که این قیمت تحت تاثیر عوامل زیر تغیر می کند:
- قاچاق دام
- تغذیه دام زنده
- هزینه دارو ها و واکسن ها
- هزینه نگهداری
و ....
شاید اغلب افراد به این موضوع فکر کنند خرید یک گوسفند برای تامین گوشت خانواده مازاد مصرف و هزینه بر است اما به این نکته توجه نمی کنند که هنگامی که یک دام را ذبح می کنید علاوه بر گوشت محصولاتی همچون کله پاچه ، جگر ، قلوه ، دل ، سیرابی ، و ... نیز دارد.
انواع نژاد گوسفند زنده
گوسفندها با نژاد های مختلف برای مصارف متفاوتی تربیت می شوند که در اینجا به برخی از آنها اشاره می کنیم.
1- مصارف خوراکی:
- نژاد فشندی
- نژاد مغانی
- نژاد تالشی
- نژاد سنجابی
- نژاد زندی
2- پروش برای زایش :
- نژاد افشاری(دوقلوزا)
- نژاد مهربان (دوقلوزا)
- رومانف